Höjdpunkterna från årets säsong

Jag skulle uppdatera hemsidan och hittade detta bortglömda men färdigskrivna inlägg. Bättre sent än aldrig så här kommer en liten årssammanfattningen över fotoåret 2016.

Fotokurser, både genom medborgarskolan och privata, har pågått under hela året. Hur får man fokus att fungera trots att personen man skall fotografera har gömt sig bakom en buske? Hur får man rätt inställningar gällande alla siffror? Hur får man rätt bakgrund och rätt ljussättning?

i-buske-00001

Att hålla fotokurser är verkligen givande och det får en att ifrågasätta sin egen metodik. Varför har man gjort på ett speciellt sätt, varför är bakgrund, förgrund/personer och fotograf placerade på det sätt som de är.

Kurs-00001

Sportfotande är ju lite av kärnverksamheten och en av höjdpunkterna var helt klart MTB-EM. Det blir lite mer spännande när Europaeliten, som också är världseliten, är med.

mtbem-000025

Vad det gäller tävlingar hemmavid var de tre dagarna i Mariebergsskogen med Karlstadsimmet och Karlstad Triathlon riktigt minnesvärda. Lördag och söndag måste ha varit en av årets varmaste dagarna.

karlstadtrolympicsmall-000030

KarlstadTrOlympicSmall-0000237

Lika actionfyllt är det att fota barn, både “swimrun och trädklättring”.

jocke-och-maria-00002

Linnea-00001

Bröllop blev det ett antal också. En fjälltopp, vid sjö i Grums, gamla kranen vid Freja i Kil samt retrostil framför alsters Herrgård blev några av höjdpunkterna.

kil-00001Vigsel-000024annjocke-00004evelinatobbe-0000153

Dags för nya tag under 2017!!

Säger det igen – Se till att ha med kameran!

Den bästa kameran är den som är med! Säger det igen, hitta på ett sätt att få med er kameran överallt. Om jag skulle lista den prylen som hjälpt fotograferandet allra mest så är det min kamerarem! Kameran kan hänga utan att vara i vägen men ändå ständigt vara redo. Behövs händerna till annat som kan vara fallet nedan är det bara att släppa kameran utan risk för att den skadas.

Hade kameran legat i kameraväskan hade man aldrig kunnat ta bilderna nedan.BloggNorge-00001

BloggNorge-00002

 

“Din fotograf på äventyret”

Alla häftiga företag har ju någon form av valspråk. “Försprång genom teknik” som en tysk biltillverkare, Vilja-Mod-Uthållighet som FJS eller “bevarar dina minnen” som en lokal fotograf.

När jag skulle trycka upp kläder första gången behövdes något mer än “mjonssonfoto” för att fylla upp utrymmet på plagget. Hur skulle man kunna sammanfatta verksamheten som innefattar fotande av multisport, konditionsidrott i allmänhet, outdoor men även annat som vigslar, dop eller barnporträtt. Emma kläckte iden att allt ovanstående är ett äventyr och sammanfattade det under “Din fotograf på äventyret” vilket passade perfekt.

Det är inte ofta som man får chansen att fotografera både äventyret med en vigsel samtidigt som man gör en äventyrlig toppbestigning till över 2000 meter. Hade möjlighet för någon vecka sedan då Jacob och Helen gifte sig på en fjälltopp. Otroligt rolig fotografering! Instagram-00004Fler bilder finns under portfoliomenyn högst upp på sidan alternativt på länken nedan.

PortfolioVigsel-000010

http://mjonssonfoto.se/?flagallery=helen-och-jacob

 

 

Fjällsemester i Norge

Vandring, fotografering och en allmänt härlig semester i norska fjällen. Mina egna reflektioner och rekommendationer om vad man kan tänka på innan man ger sig iväg.

Mat

Alla vet att mat i Norge är svindyrt, alltså skall minimalt med mat köpas på plats. Tidigare år har vi haft med oss mycket frystorkat men till årets semester var planen att faktiskt laga mat så gott det nu går. Totalt så blev det två frystorkade måltider, en köpt hamburgertallrik i Kongvinger på vägen hem. Resterande måltider lagades på gasköket inkl. brödbak, pasta och annat gott.

 • Gå runt i de icke kylda hyllorna på närmaste ICA och se vad som finns. Ofta finns det mycket gott som bara går att blanda med vatten och mjölk. Ex. chokladpudding som bara vispas med mjölk, underbart gott på kvällen med rödvin.
 • Bästa måltiden! (Kan bero på graden av hunger) Salami, Couscous mixat med varmakoppen ost och broccoli. Lika hållbart under en fjällvandring som frystorkat men till en bråkdel av kostnaden. Överlag kändes Couscous som en riktigt bra bas för måltider. Koka upp vätska, häll över couscous, rör runt och låt stå – Klart!
 • Bästa frukosten! En härlig mix av havregryn, blåbärssoppapulver, mjölkpulver och torkade äpplen, bara att blanda med varmt vatten. Blir typ… gröt med blåbärssylt och mjölk men i fjällvänligt format.
 • Mjölk! Självklart går det inte att släpa med sig en mjölkliter på fjället. Vi har använt sempers skummjölkspulver till allt som man normalt har mjölk till. Äggröra, med flingor på morgonen, för att göra såser och chokladpudding. Friluftsbutikerna säljer helmjölkspulver men det är mycket dyrare och vi tycker skummjölken funkar bra.
 • Vin. Glasflaskor känns ju inte som ett alternativ. Som tur är finns det små 2,5dl tetror på systembolaget, perfekt att dela på under kvällen vid tältet. 25 kronor för en Zinfandel som är helt ok.
 • Ägg. Vi fick inte tag i heläggspulver innan (finns normalt på naturkompaniet) utan valde att helt enkelt ta med ägg i kartong, ger jättelyxig äggröra på morgonen. Efter dag två kokades resten av äggen så att de skulle hålla i värmen.
 • Ha ordning! Vi packade allt i zip-påsar märkta “Frukost”, “Måltider”, “Gott på kvällen”. Varje måltid vad sedan packade i en fryspåse tydligt märkt med instruktion på tillagningsprocess. Mjölkpulver var exempelvis portionspackat individuellt uppmätt för varje måltid. Det fungerade kanon men lämnade heller inget utrymme för ändringar eller kompletteringar under vägen.
 • Smör! Det är så saker som är så gott som smör. Perfekt att ha i matlagning för att förhöja smaken. Ryktet säger att man bör göra om smöret till smörolja, ghee, för att förlänga hållbarheten. Vi tog bara med ett 250g paket som det var. Dock råkade vi glömma det i bilen under en dag som tyvärr tog hårt på smöret.
 • Baka bröd! Det var en härligt känsla att se andra fjällvandrare lukta i vinden och säga “Men, de lukter nybakt brö”. Vi gjorde en ugn av trangiakastruller vilket fungerade sådär. Det gick åt mycket gas, förbättringar pågår på ugnen, separat artikel kanske kommer om det fungerar bra =)

BloggNorge-000014Nybakta kanelbullar med kaffe och te på kvällen.

 Äventyrsbilen

Man kan säkert åka kollektivt men skall man ut i fjällen ger en bil en helt annan flexibilitet. Vi hade hela tiden allt vi inte behövde i bilen, ger mycket mindre packning att släpa på. Sen kan man såklart fundera på om en framhjulsdriven familjekombi är bra för fjällgrusvägar =) Den blev överhettad en gång men som tur var fanns en fjällbäck nära och det var bara att fylla på.
BloggNorge-00001
En riktigt skitig äventyrsbil när vi nått Haugsetra Fjellstuga.

BloggNorge-00007

Vem behöver Jeep? =) Gillar vägmärkesdesignen!

Hunden

Självklart skall den fyrbenta familjemedlemmen få följa med ibland på fjälltur. Man får såklart anpassa turerna till vad som är möjligt. Vår collie klarar det mesta men blockterräng där det är djupa mellanrum mellan stenarna fungerar inte, speciellt inte när det är blött.

Nu är det nya regler vilket innebär att hunden behöver pass även för Norge och dokumenterad avmaskning som skall anges i passet. Båda skaffas hos veterinär och kostar några hundra.

BloggNorge-000012

Aslan ser ut att ha en härlig tur!

Kameran

Även om en del tycker att en kamera är ett precisionsinstrument och skall behandlas därefter så tycker jag det känns rätt meningslöst att ha köpt en dyr kamera och inte ha med den när det ges möjligheter till att ta bra bilder.

 • Bra ryggsäck! Jag kör med en extremt svettluktande F-Stop Loka. Tycker deras produkter är helt outstanding när det gäller att användas på riktigt. Sen är deras leveranstider och kundsupport under leverans helt värdelösa men det är en annan sak. Värt att tänka på är att flera av f-stops ryggor inte är justerbara i bärsystemet, passar ej korta personer som min sambo.
 • Köp en billig 12V laddare för kameran som även klarar 220V. Ibland finns det el dagtid i fjällstugor, ibland har man tillgång till bilen och 12V. Ger större möjligheter att ladda.
 • Ha kameran redo! I ryggsäcken gör kameran ingen nytta, ha ett system som gör att den alltid är redo men samtidigt inte i vägen. Jag använder en rem från BlackRapid, det gör att man när som helst kan släppa kameran vilket är ovärdeligt när man klättrar. Har man istället ett system där kameran knäpps fast på kroppen får man nog fundera på att ha någon form av säkringsrem så det inte skiter sig när man plötsligt kommer på att händerna behövs till något viktigare.
 • Släpa inte med saker som inte behövs. Fundera på om du verkligen behöver ha med en blixt eller ditt fasta 1,8 objektiv. Två zoomar kanske täcker allt som behövs?

 Bilder

BloggNorge-000015

Rast och matlagning med fin utsikt.

BloggNorge-000013

Mitt upp i ingenstans hittar Emma mobiltäckning och det blir mobilrast. Aslan undrar om det inte är dags att fortsätta snart.

BloggNorge-000011

Snöfält. Aslan älskar snö och blev helt galen så fort det gavs möjlighet att springa på snö. Gäller att se sig för även utanför glaciärerna. Vi höll på att gå ut på ett snöfält som täckte en fjällbäck men avstod som tur var då vi tyckte det såg konstigt ut.

BloggNorge-000010

Påväg mot Krossbu fjellstuga.

BloggNorge-00009

Norges vattenfall med högsta fria fallhöjd.  Häftigare på pappret än i verkligheten. Vyn hade nog varit bättre från andra sidan forsen men vi hade ingen lämplig utrustning för ett korsningsförsök.

BloggNorge-00008

Annat vattenfall på väg mot Norges högsta. Regnet hänger i luften som de flesta andra dagar.

BloggNorge-00006

Borde tagit med längdskidor. Sognefjell bjuder på sommarskidåkning men erbjuder INTE uthyrning av utrustning. Hur tänkte man där?

BloggNorge-00005

Sista dagen gick vi upp till en topp med utsikt ned till Haugseter. Mjuk blöt mark med mycket växtlighet. Alltså lite meckigt att ta sig fram för en fyrbening när växterna är lika höga som en själv. När vi väl nådde toppen var någon i gänget rätt trött och somnade så fort vi stannat =)

BloggNorge-00004

Regnade rätt mycket…

BloggNorge-00003

Emma lagar mat när solen tittar fram.

BloggNorge-00002

 

 

Multisporttävlande med vinst istället för sportfotande

Nu när det varit lite mindre sportfotande och mer porträtt får man hålla sig sysselsatt med att köra några race själv istället. =) För någon vecka sedan ställde jag och Xara upp i Örebroloppet som tidigare hette KFUM Multisport Sprint. För två år sedan var det mitt första multisportlopp och fick mig att inse hur kul det är med multisportande. För Xara var årets lopp hennes andra i multisportkarriären.

Var riktigt kul att vi lyckades komma in först över mållinjen av 24 startande lag. Xara var superstark på cyklingen samtidigt som löpningen, paddlingen och framför allt orienteringen gick riktigt bra. Stort tack till Olof och Tobias i Team Outdoorexperten som lånade ut sin Acronkanot, den gick som en raket! Rekommenderar verkligen http://www.orebroloppet.se/ för den som vill prova multisport första gången. Relativt kort och jämförbart med andra motionslopp men ändå tillräckligt för att man skall få prova sporten på riktigt.

Var ett stort gäng fotografer utefter banan med lyxig utrustning men tyvärr har jag inte hittat några bilder, vore kul att få bilder på sig själv. =)

Någon som lyckades fånga oss på bild var min sambo Emma som tog bilden nedan när jag och Xara skulle ta sista kontrollen strax innan mållinjen. Som tur är hade vi en rejäl marginal innan vi gick ut på sista orienteringssträckan och kunde ta det rätt lugnt och inte orientera bort oss.

Sport-00001

Porträtt i ridhus

Fick frågan om att ta några porträtt i ett ridhus. Väderprognosen skvallrade om att det skulle tokregna men min tanke var att ändå att ljussätta personen med öppningen i ridhuset med tanke på vilken typ av bilder som önskades. Alltså, det spelar ingen roll att det regnar. Glömde visst tänka på fotografen som fick stå ute i regnet =) Bästa bilderna verkade dessutom komma när jag stod precis där det droppade ned från taket..

Nästa gång önskar jag 20 grader och strålande sol!

CYkel-000011

Bröllopsfoto

Bröllopsfoto har inte varit något jag satsat på tidigare eller haft speciellt många bokningar inom men under den här sommaren har intresset helt klart gått upp och inte bara kommit från personer jag fotat i andra, oftast sportiga, sammanhang tidigare.

Fick förtroendet att fota vigseln mellan Ann och Joacim som hade ett vintagetema. Hade egentligen bara blivit bokad för porträtt och vigsel p.g.a. andra åtaganden på kvällen men ödet ville annorlunda. =) Det jag skulle göra på kvällen blev inställt och fick istället möjlighet att följa Ann och Joacim hela kvällen inklusive festen. Eftersom båda är dansare så fanns det bra möjligheter till häftiga bilder, riktigt kul!

Porträttbilderna tog vi vid Alsters herrgård för att få lite herrgårdskänsla som passade till temat. Vi fick tillåtelse att vara på “garageuppfarten” under en timme innan allmänheten började komma. Körde med lösa kamerablixtar på stativ precis utanför bildkanten för att balansera ljuset på paret jämfört med ljuset på bakgrunden.CYkel-000010

Porträttbilder utan bilen tog vi bakom herrgården. Nu hade lite mer människor hittat hit så det var inte möjligt att få med herrgården i bakgrunden p.g.a. alla som fikade på cafet i solskenet.AnnJocke-00007

Och så festen såklart, riktigt kul! Blixten ligger på en takbjälke, naturligt ljus med lite längre slutartid för att få rörelsen.AnnJocke-000016

 

MTB EM 2016 i Jönköping

Besökte Jönköping för någon helg sedan och kollade på MTB EM. Var inte där för att fota utan enbart för att njuta av stämningen och se proffsen åka. Kunde såklart inte lämna kameran hemma så blev några bilder ändå.

no images were found

Gäller att snylta sig med i bakgrunden

Det är så sällan man fastnar på bild “in action”. Lyckas man inte fånga fotografernas intresse när man cyklar själv så får man försöka snylta sig med i bakgrunden när det passerar något mer känt och intressant. =) Om det var mig eller Jolanda som klubbkamraten Janne Gunnarsson försökte fånga under MTB-EM låter vi vara osagt men hur som riktigt kul att få en bild på sig själv när man samtidigt tar en bild. =)

Jannes Bild
Foto: Janne Gunnarsson

Samma Jolanda från en annan vinkel, en halv sekund tidigare och med en lös blixt i handen.

Jolanda-00001

Friska Karlstad

Ett distanspass blir så mycket roligare om man har något att leta efter. Just nu finns 60 friska Karlstad stolpar på originalkartan och 30 stolpar på första extrakartan ute i skogen. Bara att börja leta!!

Tog ett gäng bilder under förra året som skulle användas till Friska Laban men de flesta kom aldrig till användning såklart. Verkar som en fick  av dem fick pryda baksidan av årets friska Karlstad karta istället och illustrera att man aldrig är för liten för att leta efter stolpar =)

Friska Karlstad