På semester i Chamonix

Eftersom det blev en hel del bilder under Chamonixresan och det saknades info på nätet när vi gjorde research inför resan fick det bli ett långt inlägg om hur fantastiskt vi haft det i Chamonix. Speciellt tack till Olof Solberg i Team Outdoorexperten som tillsammans med sin fru Erika övertalade oss om att byta resmål till Chamonix när vi redan bestämt oss för att semestra i Österrike. =)

I princip alla bilder (om inte alla) är tagna med 24-105 normalzoom och fotografen är undertecknad. I de fall då jag är med i bilden är det Emma som fixat fotandet. Inlägget är superlångt så ta och hämta en stor kopp kaffe innan ni börjar läsa.

Vandringsdag 1
Fortfarande lite trötta efter resan och med behov av att fixa lite saker fanns det bara tid för en kortare tur. Vi tog kabinbanan upp till Planpraz och gick Grand Balcon Sud till La Flegere där vi tog kabinen ned och sedan buss tillbaks till Chamonix. Otroliga vyer där man såg de allra högsta bergen på motsatt sida dalen. Det är också en riktigt fin led att springa.

Chamonix00010

Trots att detta är en lätt led finns det en del luftiga passager. När vi var där var leden förberedd för Mont Blanc Marathon varför skyddsnät var uppsatta på vissa ställen, antar de inte finns där i vanliga fall.

Chamonix00011

Vandringsdag2
Vandringsdag nummer två blev kanske inte riktigt en vandringsdag om vi skall vara petiga. Dagen började med att vi direkt på morgonen, innan alla “turister i lågskor och solhatt” vaknat, tog kabinen upp till Aguille du Midi. Toppen består av en utsiktplats, resturang m.m. samt är startpunkten för vandring eller skidåkning i Vallee Blanche. Våra glaciärkunskaper var lite för bristfälliga för att våga oss ut så vi stannade inom stängslet.

Chamonix00012 Chamonix00013

Otrolig utsikt från Aguille du Midi. På bilden ovan och den nedan ser man den snökam som leder ned mot Chamonix om man skulle vilja ta sig fram till fots istället för kabinen. Får bli något att ta nästa år.Chamonix00014

Eftersom dagen knappt börjat började vi på nästa utflykt direkt efter att ha kommit tillbaks till Chamonix, nämligen att ta tåget upp till Montenvers där det fanns en glaciärgrotta.

Det kändes rätt sorgligt egentligen att se hur mycket som försvunnit av glaciären på så kort tid. När man gick ned mot grottan fanns skyltar med årtal som visade hur hög glaciären var under det året, den krymper snabbt. I grottan hängde ett foto där man ser tågstationen och glaciären som går nästan ändå upp. Antar bilden är tagen i början av 1900 talet när järnvägen byggdes. Bilden nedan tog jag från tågstationens cafe och nu är det långt ned till glaciären. På bilden längst ned sitter skylten för 1985, ungefär när vi föddes.

Chamonix00017 Chamonix00016

Chamonix00015

Det hade nu blivit eftermiddag och det var dags för en löptur på fjället, en tur som blev något längre och stökigare än tänkt. Tänkte först ta liften upp till planpraz och i princip springa samma väg som vi hade gått dagen innan. Lite tråkigt att ta samma sträcka så beslutade istället för att springa upp mot Planpraz och vika av längs Sentier les Gartes halvvägs upp på berget och sedan leta mig hem på något sätt.

Efter att ha missat leden Sentier les Gartes på väg upp mot Planpraz trots den generellt riktigt bra skyltningen i området hamnade jag uppe vid Planpraz trots allt. Tog Grand Balcon Sud mot Flegere men vek av nedåt Chamonix halvvägs till Flegere. Hade hört att Sentier les Gartes skulle vara riktigt fin så gjorde ett nytt försök att hitta leden från det här hållet istället och helt enkelt ta den tillbaks. Hittade leden men tappade lika snabbt bort den igen när den för en kort stund gick på en grusväg. Nu var jag däremot helt säker på var jag befann mig så tog helt enkelt en genväg genom skogen och mycket riktigt, leden var hittad igen.

Lyckan blev dock kortvarig när jag kom till en fors och med hänsyn till fotlederna inte vågade mig på ett korsningsförsök. Fick vända tillbaks och hittade förklaringen till varför jag inte inte hittat ledmarkeringarna till Sentier les Gartes när jag kom fram till en avspärrning. Leden var avstängd p.g.a. stenras varför alla skyltar tagits bort. Hade ju varit smartare att behålla skyltarna men satt upp info och avspärrningar så man inte letat i onödan… Blev 18km totalt med 1100 höjdmeter under de första 5 kilometrarna, fantastisk runda om än med lite navigationsproblem.

Vandringsdag3
Eftersom det var Mont Blanc Marathon tog vi först en titt på målgången uppe vid Planpraz. Fick tyvärr inga riktigt bra bilder på löparna då ljuset inte alls kom från rätt håll.

Chamonix00018

Därefter tog vi kabinen upp till Le Brevent, en fantastisk utsikt 500 höjdmeter ovanför Planpraz. Från toppen ser man sjön Lac du Brevent, perfekt ställe för en lunch.

Chamonix00024

Chamonix00019

Från toppen vid Brevent ser man också Aguille du Midi på motsatt sida dalen där vi varit dagen innan.

Chamonix00023

Chamonix00020

Efter lunch vid sjön tog vi samma väg tillbaks till Brevent men istället för att ta kabinen ned tillbaks till Planpraz blev det promenad. Riktigt fin tur! Från Planpraz tog vi dock kabinen ned, började kännas i låren efter en lång dag.

Chamonix00021 Chamonix00022

Vandringsdag4
Efter en morgonlöpning längs Petit Balcon sud tog vi kabinen till Flegere med planen att gå resten av Grand Balcon Sud som vi inte tog under första dagen, alltså att gå bort till Argentiere. Denna tur var också helt fantastisk som det mesta annat varit i Chamonix. Leden har nog förmodligen skadats av vintern och den sista delen till Argentiere var ganska stökig men enligt skyltar håller den på att restaureras.

Första delen av leden med Flegere och bilvägen dit i sikte. Aguille du Midi syns, tyvärr var Mont Blanc täckt av moln.

Chamonix00025

Chamonix00027Chamonix00029

Det var fler än vi som beundrade utsikten.Chamonix00028

Fick också för mig att göra ett Murad Osmann-plagiat på hans Follow me to serie. Vi tog bara en enda bild och det blev riktigt bra. Emma som tar tag i handen och drar mig vidare mot äventyret.

Chamonix00026

Chamonix00030

Slut på äventyret för den här gången, möjligt mer bilder kommer ut senare.

 

Recension: JYC wireless transmitter

Då det bara finns ett fåtal recesioner på nätet om “JYC wireless” transmitter när jag shoppade och ingen på svenska så får man väl helt enkelt skriva sig en egen.

JYC Wireless transmitter är en trådlös fjärrutlösare som finns för olika kameramodeller. Jag har modellen som passar Canons Semipro och högre kameror. Man kan bygga en egen adapter för att den skall passa exempelvis 550D. Tänkte försöka få ihop en sådan för att den skall passa sambons 550D. Om ni har kameror av båda typerna och tänker bygga en egen adapter är det viktigt att köpa modellen för dyrare kameror så man får med Canons speciella kontakt. Kontakten som passar i de enklare kameramodellerna går att köpa i elektronikhandeln (2,5mm plugg) vilket canons trehålskontakt inte gör.

Själva transmittern är av bra kinakvalité. Det är inget som glappar utan allt känns stabilt. Transmittern fungerar via radio vilket var ett krav när jag köpte den. Till skillnad mot de enklare som fungerar via IR och kräver att man riktar utlösaren rakt mot kameran fungerar en fjärrutlösare via radio oavsett om man riktar den mot kameran eller inte.

Allt kändes bra förutom att kontakten som skall in i kameran hade lite dålig passform men hålbilden är rätt så det är bara att pressa in, efter några försök passar den perfekt. Pris, strax över hundringen kan inte ses som annat än sjukt prisvärt.

Ni som läst föregående inlägg (http://mjonssonfoto.se/?p=889) har sett vad jag använt fjärrutlösaren till. Monterade kameran på stativ, stod över 50 meter bort. Högerhanden fotograferade med kameran jag höll i handen och vänsterhanden fotograferade med kameran som satt på stativet samtidigt som den skötte zoomen. Sprang sedan iväg ut på isen samtidigt som jag hade stoppat utlösaren i benfickan. Nu var jag över 100 meter från kameran samtidigt som jag la mig på fjärrutlösaren och den fungerade fortfarande utan problem. Mängder med slaskbilder tagna av en klämd utlösare mellan mitt lår och isen.

Hade dock provat den en gång innan. Försökte få till lite häftiga bilder när jag leker med hunden men då funkade den lite sisådär. Väldigt slumpmässig funktion utom på nära håll. Blev hemfärd för batteribyte och den verkade då funka i vardagsrummet iallafall. Med tanke på den bra funktionen på Hovfjället får man nog dra slutsatsen att det var de medföljande batterierna som spökade.

Med tanke på priset kan jag inte göra annat än rekommendera den till alla som behöver en trådlös fjärrutlösare. Räckvidden är 100 meter precis som utlovats och den funkar helt enkelt. Enda nackdelen är väl isåfall att den kräver litiumbatterier istället för LR3 eller R6 som finns på varje mack. Alla kameragrejer borde ta R6 i.o.m. att man ändå har ett gäng laddbara sådana till blixten.

Skidpremiär!!!

Träningsvärken börjar göra sig påmind efter gårdagens tur med skateskidor under fötterna. Hörde ryktet att Grava Skidklubb (www.gravask.se) hade fixat fin fin konstsnö och skulle inviga den med ungdomsträning under gårdagen. Passade på att fixa lite bilder till klubben när jag ändå var där.

Svårt att göra något vettigt med bilder när det är mörkt utan att ha med blixtstativ och helst flera blixtar. Bilderna nedan är alla tagna på samma sätt. Blixten är placerad längre fram i åkriktningen för att belysa åkarna framifrån och för att minska risken för röda ögon. För att få ungefär samma exponering på skidåkarna även när de kommer närmre mig placerade jag blixten rätt långt från dem. (Relativt konstant avstånd mellan blixt och åkare, manuell blixteffekt) Autofokus fungerar inte i mörkret, iallafall inte på rörliga föremål så förfokusering är nödvändigt samtidigt som man väljer en liten bländare för att öka skärpedjupet. Hög ISO för att hålla slutartiderna hyffsat korta och minska problem med ghosting runt vita mössor och reflexer. Vad man borde gjort är att placera blixten högre så att även snön fått lite ljus på såg, men det kräver stativ. Sen så skulle ju inte en till blixt varit helt fel heller =)

no images were found

Lita att göra

Operationen har gjort att min normala hobby, cykling samt träning, inte går att utföra. Resultatet blir att man efter ett gymbesök varannan dag har extremt mkt tid över. Idag botades lite av det tråkiga med bildbehandling.

Har aldrig varit nåt fan av tone mapping men i rimlig mängd har det ju absolut sina användningsområden.
Cycling 
Taget på Hammrö 3-dagars i höstas. En blixt står på refugen. Sedan tonemappad.

Efter lite påtryckningar lyckades jag äntligen gräva fram jpg versioner av bilderna från hundutställningen för några veckor sen. Sambons syrra ställde ut Aslan och han blev BIR (bäst i ras) som tydligen skall vara något coolt =)

Var ruskigt mörkt i ridhuset, trots fönster och tända lampor. Låg på 1/100 4,0 samt ISO3200 och då blev ändå bilderna något underexponerade. Men vad skall man göra? Många körde med blixt vilket känns rusikt respektlöst mot de som tävlar i ringen.

Även aslan fick smaka på tonemappandet lite, blev han äldre och tovigare?

Aslan

Följde med sambon ut med Aslan igår, kameran fick följa med. Tyvärr var det skräp på frontlinsen så många bilder blev förstörda av reflex i motljuset. Några blev rätt okej…

Aslan på bästa lekhumör =) Att köra manuell exponering efter bakgrunden kändes som det mest självklara valet för den här typen av bilder. Tyvärr var det inte möjligt så Aslan sprang runt, omväxlande medljus/motljus/skugga etc. Blev centrumvägd mätning för att få något slags genomsnitt av mitten där aslan förhoppningsvis befann sig. Av läge.
Aslan
5D + Tokina 19-35 @ 20 mm 1/800 8,0 ISO400
Aslan
5D + Tokina 19-35 @ 20 mm 1/2000 8,0 ISO400
Aslan
5D + Tamron 28-75 2,8 @ 75mm 1/500 5,0 ISO200. Manuell exponering

SMC Knix

Sista köringen på gocartbanan för året. Förstår inte hur folk kan vara så duktiga på att köra. Har varit där säkert 10 ggr och knäet har fortfarande inte nått backen. På något sätt känns det som om cykeln inte kan svänga nog fort, den vill helt enkelt inte luta. =)

Ägnade rasterna åt att fota, det är betydligt lättare.

SMC Knix-76 
SMC Knix-73 SMC Knix-48
5D + 80-200 2,8L @ 200mm vid lite olika bländare/slutartider.

Ingen mörksugga

Under helgen skulle jag kört Mörksuggan (MTB Race i rättvik) men min hals ville annorlunda. Istället blev det slapphelg hos sambons släkt och självklart lite fotande när alla hundar fanns tillgängliga. Det var lite si och så med modellernas poseringstålamod…

Såhär i efterhand skulle man skärpt sig lite med reflexskärmen och kanske kört med lite mindre reflektiv yta och inte bländat hundarna. Sen hade det kanske varit bra om de faktiskt tittat åt lite vettigare håll =)
De fem bilderna ovan är tagna  med reflexskärm och 5D + Tamron 28-75 2,8.

5D 19-35 3,5-4,5

Första gången på tävling för lillen

Blev en tur ut till Skutberget så sambon och ullbollen fick se lite av SM-tävlingarna i agility. Tänkte fota lite men den viljan försvann lika fort som ösregnet dök upp =)

Aslan kommer nog bli kung på sånt här!!

5D 80-2002,8L @ 1/1000 400 7,1

Om ett tag… än så länge var det roligast att jaga kameran

5D 19-35 3,5-4,5 @ 1/1250 1250 7,1


5D 19-35 3,5-4,5 @ 1/1250 1250 7,1