Barnfoto

Lite barnfoto måste man hinna med också. Här var det mycket spring i benen så körde med min telezoom istället för ett fast objektiv som man gärna använder när man är på jakt efter kortare skärpedjup. Att jobba på lite mer avstånd gör också att barnet får mer utrymme att leka i fred och har lättare att glömma bort fotografen.

Barnfoto00002 Barnfoto00004

På semester i Chamonix

Eftersom det blev en hel del bilder under Chamonixresan och det saknades info på nätet när vi gjorde research inför resan fick det bli ett långt inlägg om hur fantastiskt vi haft det i Chamonix. Speciellt tack till Olof Solberg i Team Outdoorexperten som tillsammans med sin fru Erika övertalade oss om att byta resmål till Chamonix när vi redan bestämt oss för att semestra i Österrike. =)

I princip alla bilder (om inte alla) är tagna med 24-105 normalzoom och fotografen är undertecknad. I de fall då jag är med i bilden är det Emma som fixat fotandet. Inlägget är superlångt så ta och hämta en stor kopp kaffe innan ni börjar läsa.

Vandringsdag 1
Fortfarande lite trötta efter resan och med behov av att fixa lite saker fanns det bara tid för en kortare tur. Vi tog kabinbanan upp till Planpraz och gick Grand Balcon Sud till La Flegere där vi tog kabinen ned och sedan buss tillbaks till Chamonix. Otroliga vyer där man såg de allra högsta bergen på motsatt sida dalen. Det är också en riktigt fin led att springa.

Chamonix00010

Trots att detta är en lätt led finns det en del luftiga passager. När vi var där var leden förberedd för Mont Blanc Marathon varför skyddsnät var uppsatta på vissa ställen, antar de inte finns där i vanliga fall.

Chamonix00011

Vandringsdag2
Vandringsdag nummer två blev kanske inte riktigt en vandringsdag om vi skall vara petiga. Dagen började med att vi direkt på morgonen, innan alla “turister i lågskor och solhatt” vaknat, tog kabinen upp till Aguille du Midi. Toppen består av en utsiktplats, resturang m.m. samt är startpunkten för vandring eller skidåkning i Vallee Blanche. Våra glaciärkunskaper var lite för bristfälliga för att våga oss ut så vi stannade inom stängslet.

Chamonix00012 Chamonix00013

Otrolig utsikt från Aguille du Midi. På bilden ovan och den nedan ser man den snökam som leder ned mot Chamonix om man skulle vilja ta sig fram till fots istället för kabinen. Får bli något att ta nästa år.Chamonix00014

Eftersom dagen knappt börjat började vi på nästa utflykt direkt efter att ha kommit tillbaks till Chamonix, nämligen att ta tåget upp till Montenvers där det fanns en glaciärgrotta.

Det kändes rätt sorgligt egentligen att se hur mycket som försvunnit av glaciären på så kort tid. När man gick ned mot grottan fanns skyltar med årtal som visade hur hög glaciären var under det året, den krymper snabbt. I grottan hängde ett foto där man ser tågstationen och glaciären som går nästan ändå upp. Antar bilden är tagen i början av 1900 talet när järnvägen byggdes. Bilden nedan tog jag från tågstationens cafe och nu är det långt ned till glaciären. På bilden längst ned sitter skylten för 1985, ungefär när vi föddes.

Chamonix00017 Chamonix00016

Chamonix00015

Det hade nu blivit eftermiddag och det var dags för en löptur på fjället, en tur som blev något längre och stökigare än tänkt. Tänkte först ta liften upp till planpraz och i princip springa samma väg som vi hade gått dagen innan. Lite tråkigt att ta samma sträcka så beslutade istället för att springa upp mot Planpraz och vika av längs Sentier les Gartes halvvägs upp på berget och sedan leta mig hem på något sätt.

Efter att ha missat leden Sentier les Gartes på väg upp mot Planpraz trots den generellt riktigt bra skyltningen i området hamnade jag uppe vid Planpraz trots allt. Tog Grand Balcon Sud mot Flegere men vek av nedåt Chamonix halvvägs till Flegere. Hade hört att Sentier les Gartes skulle vara riktigt fin så gjorde ett nytt försök att hitta leden från det här hållet istället och helt enkelt ta den tillbaks. Hittade leden men tappade lika snabbt bort den igen när den för en kort stund gick på en grusväg. Nu var jag däremot helt säker på var jag befann mig så tog helt enkelt en genväg genom skogen och mycket riktigt, leden var hittad igen.

Lyckan blev dock kortvarig när jag kom till en fors och med hänsyn till fotlederna inte vågade mig på ett korsningsförsök. Fick vända tillbaks och hittade förklaringen till varför jag inte inte hittat ledmarkeringarna till Sentier les Gartes när jag kom fram till en avspärrning. Leden var avstängd p.g.a. stenras varför alla skyltar tagits bort. Hade ju varit smartare att behålla skyltarna men satt upp info och avspärrningar så man inte letat i onödan… Blev 18km totalt med 1100 höjdmeter under de första 5 kilometrarna, fantastisk runda om än med lite navigationsproblem.

Vandringsdag3
Eftersom det var Mont Blanc Marathon tog vi först en titt på målgången uppe vid Planpraz. Fick tyvärr inga riktigt bra bilder på löparna då ljuset inte alls kom från rätt håll.

Chamonix00018

Därefter tog vi kabinen upp till Le Brevent, en fantastisk utsikt 500 höjdmeter ovanför Planpraz. Från toppen ser man sjön Lac du Brevent, perfekt ställe för en lunch.

Chamonix00024

Chamonix00019

Från toppen vid Brevent ser man också Aguille du Midi på motsatt sida dalen där vi varit dagen innan.

Chamonix00023

Chamonix00020

Efter lunch vid sjön tog vi samma väg tillbaks till Brevent men istället för att ta kabinen ned tillbaks till Planpraz blev det promenad. Riktigt fin tur! Från Planpraz tog vi dock kabinen ned, började kännas i låren efter en lång dag.

Chamonix00021 Chamonix00022

Vandringsdag4
Efter en morgonlöpning längs Petit Balcon sud tog vi kabinen till Flegere med planen att gå resten av Grand Balcon Sud som vi inte tog under första dagen, alltså att gå bort till Argentiere. Denna tur var också helt fantastisk som det mesta annat varit i Chamonix. Leden har nog förmodligen skadats av vintern och den sista delen till Argentiere var ganska stökig men enligt skyltar håller den på att restaureras.

Första delen av leden med Flegere och bilvägen dit i sikte. Aguille du Midi syns, tyvärr var Mont Blanc täckt av moln.

Chamonix00025

Chamonix00027Chamonix00029

Det var fler än vi som beundrade utsikten.Chamonix00028

Fick också för mig att göra ett Murad Osmann-plagiat på hans Follow me to serie. Vi tog bara en enda bild och det blev riktigt bra. Emma som tar tag i handen och drar mig vidare mot äventyret.

Chamonix00026

Chamonix00030

Slut på äventyret för den här gången, möjligt mer bilder kommer ut senare.

 

Vad har du använt för inställningar??

LinneaS00001

 

Fick frågan ang. bilden ovan. Var lite lockad att svara, “Samma som på den här”

LinneaS200004Ett foto är så mycket mer än de fyra siffrorna alla verkar leta efter. Ljussättning, fokus på rätt ställe, personerna på rätt ställe etc. Att mata in exakt samma siffror kommer inte ge samma bild på den plats och det sätt ni fotograferar.

 

Porträttfoto trots att det är riktigt obekvämt (för offret)

Pratade med en av mina gamla fotokursdeltagare, Elin Erikson (kolla in hennes målningar!!) som fiskade lite efter en framtida kurs i att fotografera bröllop eller porträtt på människor rent allmänt. Egentligen inte mitt specialområde men samtidigt inte heller annorlunda än att fota en cyklist eller ett barn, lite beroende på hur man ser det.

Hur man är vrider och vänder på det är de flesta rätt obekväma framför en kamera. Även om vissa fotografer är duktiga gällande var kroppsdelar bör befinna sig är det svårt att använda i praktiken på vanliga Svenssons som inte är vana modeller. Det ser bara stelt och avigt ut. När jag fotograferar idrottare är det flesta lyckligt ovetande om att de snart skall fastna på bild alternativt tillräckligt fokuserade på sin uppgift att de helt enkelt inte noterar fotografen. Så hur sjutton gör man för att ta bilder på något som vet om att de snart kommer fastna på bild?

Fotar man ett barn eller för den delen en hund går det inte att instruera exakt hur barnet skall göra utan man får försöka få barnet att leka på ungefär rätt plats där ljuset är bra och helt enkelt ha kul tillsammans. Med lite hjälp på traven kommer förr eller senare  ögonblicket som man vill ha med rätt ljus och rätt händelse. Så varför inte försöka göra samma sak även om man fotograferar vuxna? Försöka få dem glömma bort att man är där som fotograf och helt enkelt ha riktigt kul tillsammans.

LinneaS00002

Detta kan i praktiken vara lite svårt att få till om man fotograferar en ensam person utan rekvisita och/eller har ont om tid. Fotar man både parbilder och enskilda bilder som på porträttuppdraget där dessa bilder kommer från kan det vara lättare att fota parbilderna först så att de helt enkelt har varandra och kan skoja tillsammans. Som fotograf får man bara försöka styra dem till rätt ställe på gräsmattan och se till att de har kul. Sen kan man försöka få till mer och mer styrda bilder allt eftersom de blir mer bekväma men samtidigt ge plats för dem att ha skoj och trevligt tillsammans.  Sen är det såklart ingen regel utan undantag, när jag fotograferade Linnea och Magnus tog vi enskilda porträtt först..

LinneaS00001

Fotar man med rekvisita (ex. en cykel som är min favorit) så är det på samma sätt oftast lättare att ta bilderna med rekvisitan först, man har helt enkelt något att plocka med och kan göra av händerna på något. Sen kan man ta enskilda porträttbilder när alla är mer bekväma med situationen.

Bilderna då? Jag tycker de blev riktigt bra!! Parbilder behöver vara ljust exponerade bilder i motljus som man oftast ser om man googlar “kärleksporträtt” (även om jag tar sådana ibland också). Ingen ljussättningsutrustning har används utan Linnea och Magnus är ljussatta med naturligt ljus som kommer in framifrån under trädkronan. Det som då blir lite lurigt är att hitta bakgrunder som får ännu mindre ljus än personerna man porträtterar. Det brukar bli lite begränsat på platser man kan fotografera på.

Till sist en punktlista med det viktigaste att tänka på när man fotograferar porträtt.

  • Se till att alla har kul och känner sig delaktiga. Det gäller även föräldrarna och syskonen som står bredvid och kollar. Visa bilder kontinuerligt.
  • Bjud på dina egna misslyckanden och även misstag från de som porträtteras om det känns som de uppskattar det, annars låt bli!
  • Förklara för de som fotograferas varför någonting inte fungerar. Varför måste fotot tas från en viss vinkel eller varför de inte får ha med sin favoritbakgrund. Då helst inte i termer av ljuskällans apparenta storlek och ljusets vinkel jämfört med trädkronan utan snarare “stå ungefär en meter från den här skuggkanten”.
  • Arbeta på långa avstånd om det inte är utrymme eller annat begränsar. Ingen känner sig bekväm med ett objektiv 50cm från ansiktet. Bilderna ovan är tagna med 70-200 objektiv som jag tycker är det mest flexibla för liknande bilder.
  • Lämna reflexskärmar, blixtar och annat kul i väskan och använd bara i absoluta nödfall. Det blir omständigare att ljussätta och de som porträtteras känner sig helt klart mer fotograferade och obekväma. Talesättet att fotografer bara använder naturligt ljus för att de inte kan använda blixtar är bara skitprat.
  • Ta med en sopsäck för personen att sitta och ligga på. Ingen vill ha gröna fläckar på klänningen eller kostymen. Se till att den INTE syns på bilderna (det missade vi på några..)

LinneaS00003

 

 

Kul med Border Collie en söndagseftermiddag

Tänk om man kunde bli såhär glad av en pinne. =) Hunden placerad så att ett mjukt ljus kommer framifrån så att ögonen kommer fram och så att vi inte får några knasiga reflektioner i pälsen. Ett träd hindrar mitt på dagen-solen från att direkt träffa hunden. Såhär i efterhand kan man ju iförsig fundera på om man inte borde försökt få till bilderna utan att solen träffat så stor del av bakgrunden..

BCollie00001 BCollie00002 BCollie00003

Utmaningen 2013

Förra helgen fotograferade jag Utmaningen, en kortare multisporttävling arrangerad av Karlstad Multisport. Bilderna är sedan tidigare publicerade på facebook, har ni inte sett dem så finns de längst ned i inlägget.

Start och mål för årets utmaningen var inre hamn i Karlstad, mitt emot kaffeskrapan. Detta gav helt fantastiska möjligheter att sätta tävlingen  i sitt sammanhang, alltså att använda bakgrunder som verkligen visade att tävlingen gick i Karlstad centrum. CCC, kaffeskrapan, vattendragen etc.

Målportalen med kaffeskrapan i bakgrunden

Vy från södra bron mellan herrhagen och lamberget

Sen kom vi till det där med stenbron, fick inte till någon bra vinkel riktigt. Deltagarna kom mitt i älven och det var svårt att få med hela bron. Egentligen skulle man nog haft en båt alternativt riktigt lång brännvidd och fotat från CCC’s brygga.

Stenbron

CCC, som heter något annat numera?

CCC med älven och dykdalber

Kanalen med slussar, deltagarna fick dock lyfta runt

Kaffeskrapan bakom startfältet

Karlstads högsta byggnad på udden ut mot yttre hamn

Små kanoter men en stor kran

Bron över till Hammarö

En riktigt kul dag! Synd att det är så kul att fota så man väljer bort att själv delta i tävlingen. I år var jag iförsig rätt glad att slippa…

"Vassträsk"

Repmoment

Får se om man ställer sig på startlinjen nästa år eller om det blir fotografering igen.

no images were found

Blixtexponering, hur funkar det?

Efter att ha varit inblandad i en rätt förvirrad tråd på fotosidan för ett bra tag sedan kände jag att det var dags att upplysa världen om hur blixtfoto och framförallt ljusmätning vid blixtfoto går till.

Jag har ingen inside information om hur allt detta fungerar utan det är bara min egen erfarenhet som bygger upp nedanstående halvsanningar. Gäller Canon i första hand.

Tråden på fotosidan är denna: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=149486. Grundfrågan från trådskaparen var inkonsekvent ljusmätning med olika exponerade blixtbilder som följd, dock oklart om det inkonsekventa gällde blixtljus eller naturligt ljus. Svaren som följde var riktigt spretiga och vissa direkt felaktiga.

Så nu följer alltså mina erfarenhetsmässiga halvsanningar om hur man egentligen gör för att fotografera med blixt. Som exempel använder vi fotot i ett inlägg på Anders när han plågas i spinningsalen, samt ett äldre från multisporttävlingen i Kristinehamn på Evelina.

kristinehamn00042

Vid blixtfoto måste man första bestämma exponeringen från det omgivande ljuset. När detta är klart kan man börja ställa in blixten. Var har vi naturligt ljus på ovanstående bilder? Jo, på den övre bilden är Evelina i motljus och hela bakgrunden är upplyst av naturligt ljus. Evenlina vänder dock skuggsidan mot oss vilket gör att hon blir mörk. På bilden från spinningsalen har vi bara naturligt ljus på projektorbilden.

För att bestämma exponeringen från det naturliga ljuset  gör vi precis som vanligt. Vi kan byta ljusmätningsmetod, vi kan exponeringskompensera eller så kan vi köra i manuellt. På bilden på Evelina användes manuell exponering men i spinningsalen körde jag spotmätning med exponeringskompensation på projektorduken. Oavsett vad vi ställt in så kommer det inte påverka blixten (med ett litet undantag), det vi ställt in hittils rör enbart det naturliga ljuset.

Nu är vi redo att få till rätt blixtexponering, och det är här det brukar röra ihop sig. Den inbyggda blixten kan enbart köras på automatik (härefter kallat TTL) men har man en extern blixt är chansen stor att den även (eller enbart) går att köra manuellt.

Manuell blixt
Om man kör manuell blixt ställer man in på blixten vilken effekt den ger ut. En viss mängd energi skickas iväg mot det man fotograferar och så länge som avståndet till det man fotograferar är lika kommer blixtexponeringen vara konstant. Höjer man ISO kommer det verka som att mer blixt kommer tillbaks och blixtexponeringen blir ljusare. Väljer man en större bländare händer samma sak, mer av det reflekterade blixtljuset kommer nå sensorn i kameran. Ändrar man slutartiden, vad händer då? Ja, gällande blixtljuset händer absolut ingenting. Blixten lyser en mycket kort tid och oavsett slutartid får man med samma mängd blixt. (Vi hoppar över high speed sync så länge)

Vad betyder detta då? Vi tar spinningbilden som exempel, blixten kördes i manuellt. Vill jag ha mer ljus på Anders, förutom det mest uppenbara att höja blixteffekten kan jag istället höja ISO eller välja en större bländare. Då kommer Anders få mer blixtljus på sig. Jag tog bilden i läge Av med spotmätning. Jag väljer en större bländare, kameran kommer välja en kortare slutartid eftersom jag spotmäter på samma plats på projektorduken för att få samma exponering från det naturliga ljuset. Hade jag kört kameran på manuellt hade jag fått ändra slutartiden själv.

Vill jag göra det omvända, enbart påverka det naturliga ljuset men behålla blixten konstant. Vad gör jag då? Ändrar slutartiden såklart! Kör man manuellt är det bara att ändra, i fallet ovan när jag körde i Av innebär det att jag exponeringskompenserar.

Alltså, kör man manuell blixt fungerar M eller Av alldeles utmärkt medan Tv inte alls fungerar eftersom man tappar kontrollen över bländaren.

TTL-Blixt
Om man kör blixten i automatik doserar kameran rätt mängd blixt, eller iallafall det kameran tycker är rätt mängd =) Kameran ljusmäter blixten genom att skicka iväg en mätblixt strax innan slutaren öppnas och registrerar hur mycket ljus som kommer tillbaka. På min Canon 7D kan man ställa in detta på antingen “Average” eller “Evaluative” under menyn “Flash Control”. Vad man ställt in den vanliga ljusmätningen på (spot, centrumväg etc.) SAKNAR HELT betydelse för hur kameran mäter blixtljuset.

För att påverka mängden naturligt ljus i bilden är man fri att ändra vad man vill. Man kan ändra slutartid, bländare eller ISO, kameran kommer att anpassa mängden blixtenergi för de nya inställningarna så länge som blixten är tillräckligt stark på maxeffekt. Vi tar bilden på Evelina som exempel, ändrade ibland bländare och slutare mellan bilderna men då blixten kördes på TTL ändrade kameran automatiskt blixteffekt för att passa mina nya inställningar. Alltså, kör man TTL är man helt fri att ändra vad man vill för att få med mer eller mindre av det naturliga ljuset.

Då är frågan, hur sjutton ändrar man hur mycket blixtljus som kommer med i bilden? Jo genom att ändra exponeringskompensation för blixten. På en Canon finns detta antingen som en separat knapp och/eller under menyn “Flash Control”. Ställer man in detta på ett negativt värde ger kameran ut mindre ljus än vad kameran tycker och ställer man in ett postivt ger kameran ut mer blixtljus. På en Canon är detta helt skiljt från värdet på den vanliga exponeringskompensationen. På bilden på Anders i spinningsalen kan jag exempelvis använda en positiv/negativ exponeringskompensation tillsammans med spotmätning för att få rätt exponering på projektorduken. Detta påverkar inte hur mycket blixtljus finns med, jag kan sedan använda en negativ eller positiv exponeringskompensation för blixten för att få rätt exponering på Anders.

På en Nikon följer exponeringskompensationen med till blixten. Alltså om man ställer in exponeringskompensationen på -2 kommer även blixten att påverkas med en exponeringskompensation på -2. Vill man så att säga få tillbaks blixten på noll får man ställa in den på +2 i exponeringskompensation för blixten för att få normal blixtmängd. (Tror jag…)

Mer exempel
Bilden ovan på Emma i motljus är tagen i Av. Man använder exponeringskompensation för att reglera hur ljus bakgrunden skall bli. Emmas skuggsida som vänder mot fotografen belyses mest av blixten och med hjälp av blixtkompensation reglerar jag hur ljus hon blir. Bakgrunden är långt borta och nås inte av blixtljuset. Eftersom den vanliga exponeringskompensationen påverkar både förgrund och bakgrund så skall man helst få till den vanliga exponeringen först. Sen fäller man upp blixten, eventuellt exponeringskompensation för blixten och bilden blir perfekt.

FEL – Flash exposure lock
Ibland kan det vara svårt att få konsekvens mellan de blixtbilder man tar. Vi tar bilden på Emma som exempel igen. Beroende på om kameran tar hänsyn till personen eller inte kommer kameran ge ut olika mycket blixteffekt. Konsekvensen blir att personen blir kraftigt överexponerad då kameran ger ut maximal effekt för att lysa upp bakgrunden. För att få konsekvens kan man då placera personen på samma plats i bilden, exempelvis i mitten. Sen trycker man på FEL(fungerar precis som AEL) knappen. På en 7D kan M-Fn knappen bredvid avtrycket programmeras för detta vilket jag tycker passar riktigt bra. Kameran ger då ut en mätblixt och mäter ljuset konsekvent på samma plats (på personen). Sen komponerar man om bilden så att den ser ut som man vill och tar bilden. Metoden fungerar jättebra så länge man inte fotar rörliga mål, då är det oftast lättast att köra manuell blixt. Observera att FEL inte påverkar kamerans vanliga ljusmätning eller eventuell AEL, FEL gäller bara blixten. Det betyder alltså att man kan mäta ljuset på ett sätt och på en plats genom att trycka in AEL knappen. Sen mäter man blixten på ett annat sätt och på en annan plats genom FEL knappen. På detta kan man sedan lägga positiv eller negativ exponeringskompensation separat för exponeringen från naturligt ljus och för blixtljuset. Sen tar man bilden, sällan man behöver göra något såhär krångligt men det går. =)

Några frågor på det? =)

Recension: JYC wireless transmitter

Då det bara finns ett fåtal recesioner på nätet om “JYC wireless” transmitter när jag shoppade och ingen på svenska så får man väl helt enkelt skriva sig en egen.

JYC Wireless transmitter är en trådlös fjärrutlösare som finns för olika kameramodeller. Jag har modellen som passar Canons Semipro och högre kameror. Man kan bygga en egen adapter för att den skall passa exempelvis 550D. Tänkte försöka få ihop en sådan för att den skall passa sambons 550D. Om ni har kameror av båda typerna och tänker bygga en egen adapter är det viktigt att köpa modellen för dyrare kameror så man får med Canons speciella kontakt. Kontakten som passar i de enklare kameramodellerna går att köpa i elektronikhandeln (2,5mm plugg) vilket canons trehålskontakt inte gör.

Själva transmittern är av bra kinakvalité. Det är inget som glappar utan allt känns stabilt. Transmittern fungerar via radio vilket var ett krav när jag köpte den. Till skillnad mot de enklare som fungerar via IR och kräver att man riktar utlösaren rakt mot kameran fungerar en fjärrutlösare via radio oavsett om man riktar den mot kameran eller inte.

Allt kändes bra förutom att kontakten som skall in i kameran hade lite dålig passform men hålbilden är rätt så det är bara att pressa in, efter några försök passar den perfekt. Pris, strax över hundringen kan inte ses som annat än sjukt prisvärt.

Ni som läst föregående inlägg (http://mjonssonfoto.se/?p=889) har sett vad jag använt fjärrutlösaren till. Monterade kameran på stativ, stod över 50 meter bort. Högerhanden fotograferade med kameran jag höll i handen och vänsterhanden fotograferade med kameran som satt på stativet samtidigt som den skötte zoomen. Sprang sedan iväg ut på isen samtidigt som jag hade stoppat utlösaren i benfickan. Nu var jag över 100 meter från kameran samtidigt som jag la mig på fjärrutlösaren och den fungerade fortfarande utan problem. Mängder med slaskbilder tagna av en klämd utlösare mellan mitt lår och isen.

Hade dock provat den en gång innan. Försökte få till lite häftiga bilder när jag leker med hunden men då funkade den lite sisådär. Väldigt slumpmässig funktion utom på nära håll. Blev hemfärd för batteribyte och den verkade då funka i vardagsrummet iallafall. Med tanke på den bra funktionen på Hovfjället får man nog dra slutsatsen att det var de medföljande batterierna som spökade.

Med tanke på priset kan jag inte göra annat än rekommendera den till alla som behöver en trådlös fjärrutlösare. Räckvidden är 100 meter precis som utlovats och den funkar helt enkelt. Enda nackdelen är väl isåfall att den kräver litiumbatterier istället för LR3 eller R6 som finns på varje mack. Alla kameragrejer borde ta R6 i.o.m. att man ändå har ett gäng laddbara sådana till blixten.