Recension F-Stop Loka

För ungefär ett år sedan började jag leta efter en vettig fotoryggsäck för att ha med på mer aktiva fototurer. Lite förvånande var utbudet av vettiga väskor rätt dåligt, speciellt om man förutom fotogrejer även skall få plats med lite annat smått och gott som behövs på turen. Dakine har några vettiga väskor men då saknas plats för vanlig packning vid sidan av fotogrejerna. Lowepros väskor är för små och instabila. Hittade då F-Stop och deras modell LOKA som på pappret verkade perfekt.

Har nu använt väskan i ett halvt år och måste säga att den är helt fantastisk. Egentligen är det en helt vanlig 37L vandringsrygga som förutom att laddas från toppen även kan öppnas från ryggen. I väskan stoppar man sedan en ICU, internal camera unit. En vadderad insats som rymmer själva kameragrejerna. ICU’n når man sedan från den öppningsbara luckan mot ryggen. Att öppningen är åt rygghållet är bra då inget kan rasa ut om man glömt stänga blixtlåset eller om det skulle gå sönder.

Jag köpte väskan med en SMALL PRO ICU och den rymmer en kamera i storleksklassen 7D, 5D, 70D med ett teleobjektiv 70-200 monterat. i ICU’n finns det fack för ytterligare två objektiv som 24-105. Då man kan stoppa blixtar, blixtsändare och andra tillbehöver i huvudfacket tycker jag att detta rycker gott och väl för de allra flesta turer. Med en SMALL ICU finns säkert 20L packutrymme kvar i väskan för vanliga friluftsprylar. Sen finns det lite mindre fack för jackor, batterier. På utsidan av väskan finns det gott om spännen där man kan fästa extrapackning som stativ. Blixtstativ passar utmärkt på respektive sida om väskan exempelvis. På avbärarbältet finns MOLLE fästen där mina ThinkTank midjeväskor passar. Det enda jag kan saknar är mer småfack men man kan ju inte få allt. =)

Så hur är väskan att ha med ute i naturen? För löpning och vandring skulle den inte kunna vara bättre. Första allvarliga provturen gick från toppen på Åreskutan ned mot Huså. På toppen mötte jag upp ett gäng hurtiga multisportare, Olof från Young multisporters http://www.mondosport.se/multisportare/ samt Jonas och Schnellan från Greener Adventure http://greenerdotseadventure.wordpress.com/ . Vi tog sedan sällskap ned och plåtade på lite schyssta ställen på vägen. I väskan låg en komplett packning, 5D plus 3 objektiv, blixtutrustning inkl. stativ. Inga som helst problem att jobba ned för berget, förhoppningsvis utan att sinka grabbarna alltför mycket.
re200045
Väskan klarade också äventyret med att fota 24h SM i Multisport i Helags inkl. att rädda kamerautrustningen från att drunkna när jag plumsade ned i ett vattendrag precis efter start. Förutom fjällvärden har väskan upplevt cykeltävlingar, fotokurser m.m. men även mer lugna tillställningar som barnfotograferingar och fotokurser. Väskan är smidig, bekväm, praktiskt och inte minst snygg. Den ser inte ut som en fyrkantig kameraväska utan helt enkelt som en vanlig friluftsrygga.
24h-adventure-2013-helags-00030

Så vad är nackdelarna då? F-Stops totala brist på kundservice vad gäller uppskattade leveranstider! Beställde min LOKA under jan-feb någongång. Strax efteråt bestämde jag mig för att fota Helags och Åre som genrep vilket gav mig en deadline för när väskan skulle anlända. När ingen väska hade anlänt frammåt slutet av Maj efter flera framflyttningar av leveransdatum tappade jag tålamodet och fick efter lite konversation med F-stops kundservice rådet att försöka hitta väskan på annat håll. Beställde den då från en postorderfirma i Holland som hade den i lager och avbeställde LOKA’n och den lilla ICU’n från F-STOP. Lät den stora ICU’n vara kvar i beställning och kan ni gissa, den har fortfarande inte anlänt.

Så mitt tips är, F-STOP’s ryggor är helt fantastiska för friluftsliv kombinerat med fotografi men… Beställ dem från en återförsäljare som har den i lager och inte direkt från F-STOP för då får ni vänta i evigheter!

2 thoughts on “Recension F-Stop Loka

  1. Hej Marcus
    Bra tips och bra skrivet. Jag är på väg att beställa en Loka och siktar på UL-modellen. Ska försöka hitta en affär som har den bara. Var köpte du din?

    Hälsningar
    Mikael

    • Jag beställde ju först från F-stop men fick aldrig någon leverans. Tror jag köpte från Cameranl tillsammans med en ICU, sen har jag kompletterat med en ICU till från outnorth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *