Fjällsemester i Norge

Vandring, fotografering och en allmänt härlig semester i norska fjällen. Mina egna reflektioner och rekommendationer om vad man kan tänka på innan man ger sig iväg.

Mat

Alla vet att mat i Norge är svindyrt, alltså skall minimalt med mat köpas på plats. Tidigare år har vi haft med oss mycket frystorkat men till årets semester var planen att faktiskt laga mat så gott det nu går. Totalt så blev det två frystorkade måltider, en köpt hamburgertallrik i Kongvinger på vägen hem. Resterande måltider lagades på gasköket inkl. brödbak, pasta och annat gott.

 • Gå runt i de icke kylda hyllorna på närmaste ICA och se vad som finns. Ofta finns det mycket gott som bara går att blanda med vatten och mjölk. Ex. chokladpudding som bara vispas med mjölk, underbart gott på kvällen med rödvin.
 • Bästa måltiden! (Kan bero på graden av hunger) Salami, Couscous mixat med varmakoppen ost och broccoli. Lika hållbart under en fjällvandring som frystorkat men till en bråkdel av kostnaden. Överlag kändes Couscous som en riktigt bra bas för måltider. Koka upp vätska, häll över couscous, rör runt och låt stå – Klart!
 • Bästa frukosten! En härlig mix av havregryn, blåbärssoppapulver, mjölkpulver och torkade äpplen, bara att blanda med varmt vatten. Blir typ… gröt med blåbärssylt och mjölk men i fjällvänligt format.
 • Mjölk! Självklart går det inte att släpa med sig en mjölkliter på fjället. Vi har använt sempers skummjölkspulver till allt som man normalt har mjölk till. Äggröra, med flingor på morgonen, för att göra såser och chokladpudding. Friluftsbutikerna säljer helmjölkspulver men det är mycket dyrare och vi tycker skummjölken funkar bra.
 • Vin. Glasflaskor känns ju inte som ett alternativ. Som tur är finns det små 2,5dl tetror på systembolaget, perfekt att dela på under kvällen vid tältet. 25 kronor för en Zinfandel som är helt ok.
 • Ägg. Vi fick inte tag i heläggspulver innan (finns normalt på naturkompaniet) utan valde att helt enkelt ta med ägg i kartong, ger jättelyxig äggröra på morgonen. Efter dag två kokades resten av äggen så att de skulle hålla i värmen.
 • Ha ordning! Vi packade allt i zip-påsar märkta “Frukost”, “Måltider”, “Gott på kvällen”. Varje måltid vad sedan packade i en fryspåse tydligt märkt med instruktion på tillagningsprocess. Mjölkpulver var exempelvis portionspackat individuellt uppmätt för varje måltid. Det fungerade kanon men lämnade heller inget utrymme för ändringar eller kompletteringar under vägen.
 • Smör! Det är så saker som är så gott som smör. Perfekt att ha i matlagning för att förhöja smaken. Ryktet säger att man bör göra om smöret till smörolja, ghee, för att förlänga hållbarheten. Vi tog bara med ett 250g paket som det var. Dock råkade vi glömma det i bilen under en dag som tyvärr tog hårt på smöret.
 • Baka bröd! Det var en härligt känsla att se andra fjällvandrare lukta i vinden och säga “Men, de lukter nybakt brö”. Vi gjorde en ugn av trangiakastruller vilket fungerade sådär. Det gick åt mycket gas, förbättringar pågår på ugnen, separat artikel kanske kommer om det fungerar bra =)

BloggNorge-000014Nybakta kanelbullar med kaffe och te på kvällen.

 Äventyrsbilen

Man kan säkert åka kollektivt men skall man ut i fjällen ger en bil en helt annan flexibilitet. Vi hade hela tiden allt vi inte behövde i bilen, ger mycket mindre packning att släpa på. Sen kan man såklart fundera på om en framhjulsdriven familjekombi är bra för fjällgrusvägar =) Den blev överhettad en gång men som tur var fanns en fjällbäck nära och det var bara att fylla på.
BloggNorge-00001
En riktigt skitig äventyrsbil när vi nått Haugsetra Fjellstuga.

BloggNorge-00007

Vem behöver Jeep? =) Gillar vägmärkesdesignen!

Hunden

Självklart skall den fyrbenta familjemedlemmen få följa med ibland på fjälltur. Man får såklart anpassa turerna till vad som är möjligt. Vår collie klarar det mesta men blockterräng där det är djupa mellanrum mellan stenarna fungerar inte, speciellt inte när det är blött.

Nu är det nya regler vilket innebär att hunden behöver pass även för Norge och dokumenterad avmaskning som skall anges i passet. Båda skaffas hos veterinär och kostar några hundra.

BloggNorge-000012

Aslan ser ut att ha en härlig tur!

Kameran

Även om en del tycker att en kamera är ett precisionsinstrument och skall behandlas därefter så tycker jag det känns rätt meningslöst att ha köpt en dyr kamera och inte ha med den när det ges möjligheter till att ta bra bilder.

 • Bra ryggsäck! Jag kör med en extremt svettluktande F-Stop Loka. Tycker deras produkter är helt outstanding när det gäller att användas på riktigt. Sen är deras leveranstider och kundsupport under leverans helt värdelösa men det är en annan sak. Värt att tänka på är att flera av f-stops ryggor inte är justerbara i bärsystemet, passar ej korta personer som min sambo.
 • Köp en billig 12V laddare för kameran som även klarar 220V. Ibland finns det el dagtid i fjällstugor, ibland har man tillgång till bilen och 12V. Ger större möjligheter att ladda.
 • Ha kameran redo! I ryggsäcken gör kameran ingen nytta, ha ett system som gör att den alltid är redo men samtidigt inte i vägen. Jag använder en rem från BlackRapid, det gör att man när som helst kan släppa kameran vilket är ovärdeligt när man klättrar. Har man istället ett system där kameran knäpps fast på kroppen får man nog fundera på att ha någon form av säkringsrem så det inte skiter sig när man plötsligt kommer på att händerna behövs till något viktigare.
 • Släpa inte med saker som inte behövs. Fundera på om du verkligen behöver ha med en blixt eller ditt fasta 1,8 objektiv. Två zoomar kanske täcker allt som behövs?

 Bilder

BloggNorge-000015

Rast och matlagning med fin utsikt.

BloggNorge-000013

Mitt upp i ingenstans hittar Emma mobiltäckning och det blir mobilrast. Aslan undrar om det inte är dags att fortsätta snart.

BloggNorge-000011

Snöfält. Aslan älskar snö och blev helt galen så fort det gavs möjlighet att springa på snö. Gäller att se sig för även utanför glaciärerna. Vi höll på att gå ut på ett snöfält som täckte en fjällbäck men avstod som tur var då vi tyckte det såg konstigt ut.

BloggNorge-000010

Påväg mot Krossbu fjellstuga.

BloggNorge-00009

Norges vattenfall med högsta fria fallhöjd.  Häftigare på pappret än i verkligheten. Vyn hade nog varit bättre från andra sidan forsen men vi hade ingen lämplig utrustning för ett korsningsförsök.

BloggNorge-00008

Annat vattenfall på väg mot Norges högsta. Regnet hänger i luften som de flesta andra dagar.

BloggNorge-00006

Borde tagit med längdskidor. Sognefjell bjuder på sommarskidåkning men erbjuder INTE uthyrning av utrustning. Hur tänkte man där?

BloggNorge-00005

Sista dagen gick vi upp till en topp med utsikt ned till Haugseter. Mjuk blöt mark med mycket växtlighet. Alltså lite meckigt att ta sig fram för en fyrbening när växterna är lika höga som en själv. När vi väl nådde toppen var någon i gänget rätt trött och somnade så fort vi stannat =)

BloggNorge-00004

Regnade rätt mycket…

BloggNorge-00003

Emma lagar mat när solen tittar fram.

BloggNorge-00002

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *