Cykling på Fuerteventura

Då alla googlesökningar på cykling och fuerteventura verkar handla om playitas tänkte jag nämna lite om mina äventyr på ön för en vecka sedan. Playitas är säkert riktigt nice om man är ute efter ett “all inclusive” träningsläger men om ibland kanske det är kul att uppleva lite annat på semestern också. Jag åkte en vecka med sambon, en vecka med god mat, gott vin och besök på aloe fabriker och getfarmer. Alltså lite andra upplevelser förutom att träna.

Då playitas inte hyr ut till cyklister utanför resorten så måste man hitta en annan uthyrare. Jag hyrde av ett företag som heter “volcano bikes” som var riktigt trevliga och cyklarna var trots sin enkelhet riktigt bra inställda och fungerade kanon. De ligger i Costa Calma (saknar adress, man måste ringa och boka) men har fri utkörning minst till Morro Jable där vi bodde och Grand Tarajal(Las Playitas) åt andra hållet. Shimano Sora med Fulcrum 7 hjul, stenhård ram och mjuk framgaffel där gaffeln var det enda som ställde till problem. Det finns ett företag som heter fuertebike och ännu ett som ligger i Corralejo som finns som alternativ.

Jag cyklade enbart en dag och valde såklart den blåsigaste. Jag kan definitivt säga att jag aldrig upplevt en värre vind på cykeln, frågan är om man någonsin upplevt sådan vind. Vindriktningen var mot nord-västlig, dock gjorde bergen att vinden styrdes lite hipp som happ.

Jag tog hyrbilen till Tuineje och startade med att köra mot norr, bil är nog att rekomendera om man vill slippa tråkiga transportsträckor. Vid Antiqua hamnade vinden i ryggen och i runt 40 km/h for man fram över slätten som sluttade lite uppför. Efter första toppen hamnade man i Betancuria där det inhandlades en flottig pan-pizza i byns pub. I Betancuria finns också en finresturang med glasdörrar och en inredning som iallafall utifrån ser ut som ett växthus. Inga stjärnor men den finns iallafall med i Guide Michelin så maten borde vara bra. I övrigt är Betancuria en sönderturistad lite bergsby som har kvar lite av sin charm. Kör man MTB verkar det finnas en hel del grusvägar in och ut ur byn från olika håll.

Från Betancuria till pajara går det lite upp och ned och i mitt fall var det ordentliga kastvindar. Allra värst var det i serpentinerna precis innan pajara där jag trodde jag skulle blåsa av vägen. Som cykeluthyraren sa när jag lämnade tillbaks cykeln, “Ohh, mountains very dangerous in this wind”.

Det känns lite som att jag gjort godbitarna med racer på Fuerteventura. Skall man hålla sig sysselsatt med nya sträckningar var dag är mountainbike ett betydligt mer hett tips. Se bara till att ladda hem gps-rutter innan för det är en del återvändsgränder och det är långt till vatten och mobiltäckning på vissa delar av ön. Bilderna nedan är tagna med en gammal mobiltelefon.

Här lämnar vi slätten och beger oss upp för berget. Enligt min garmin är stigningen 3,4 km med 6,5 %, jag skulle gissat på att det var brantare och att min garmin har lagt väl många höjdmeter på “slätten”. Totala antalet höjdmeter från botten till toppen blev 351m.

Upp för dehär serpentinerna gick det i 25-30 km i timmen så länge som man inte hade vindskydd… det säger lite om hur mycket det blåste.

I Betancuria började vattnet ta slut så jag sökte upp byns vattenpump. Tyvärr verkade åsnan ha tagit semester och det blev istället besök i byns ölhak där man efter lite gester(ord som water, wasser och food var helt okända) kom ut med en panpizza och 1,5L vatten.

Det var ju trots allt inget träningsläger utan det mesta av semestern spenderades med upplevelser och god mat. Då sambon är allergisk var det lite problem med resturangbiten. En av de absolut mest hjälpsamma trots mycket begränsade engelskakunskaper var Leo’s som ligger längs strandpromenaden i Morro Jable. Tror vi fick ihop 3 middagar på Leo’s och det var lika gott varje gång. De har viner från kanarieöarna och välgjord lokal mat. Testa Paellan, den är riktigt bra!

One thought on “Cykling på Fuerteventura

  1. Tack för upplysningen att inte Playitas inte hyr ut åt dem som inte bor där. Vi ska åka ner över jul o nyår o cykla lite o har förtvivlat letat efter uthyrare. Vi ska bo Costa Calma, så jag får försöka med Volcano bikes. Mvh Christer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *