Metsorundan

Under gårdagen var det åter igen dags att stå vid sidan av cyklingen och istället greppa kameran. Lite halvmolningt rätt bra fotoväder byttes raskt mot strålande sol och hur man än bär sig åt så blir det ju aldrig roligt med hårt ljus och jättehög kontrast. Speciellt inte när folk sitter ihopkurade med ansiktet dolt i skuggan under en cykelhjälm.

Cyklade mtb-banan baklängnes och hoppades på att hitta någon plats i skuggan eller iallafall där ljuset kom bakifrån cyklisterna så att deras insikten inte skall bli för mörka. Då dessa platser lyste med sin frånvaro blev det till att byta taktik. Precis i slutet av banan fanns en riktigt smal träbro som man skall cykla över. Ljuset i sig såg rätt häftigt ut med hög kontrast och skuggor men tyvärr kom på från helt fel håll. Kan man inte köra en enkelt säker lösning kan man lika gärna experimentera lite. Den svarta bakgrunden borde göra att det skulle se rätt häftigt ut om man bara kunde få cyklisterna att lysa upp… förhoppningsvis.

Ljus från helt fel håll

Så blixt blev det med andra ord. Men då är frågan var den skall placeras? På kameran är såklart enklast men det skapar i det här fallet två svåra problem.
Problem nummer 1 är att blixten då hamnar en bra bit från cyklisterna då man som fotograf inte gärna kan sitta på tävlingsbanan. Då det är starkt solljus kommer inte blixten att kunna konkurrera med solljuset om avståndet är för stort så blixten måste placeras närmare cyklisterna.
Problem nummer 2 är att cyklisterna älskar att ha saker som blänker, såsom solbrillor och annat skoj. Blixten måste alltså placeras vid sidan av mig som fotograf för att kameran inte skall se blänket.

Upplyst cyklist utan blixtblänk i glasögon

Lekte först med tanken att säkra blixten på broräcket med ett spännband men med tanke på hur många av cyklisterna som greppade räcket så var det nog tur jag övergav den idén. Blixten placerades därför på ett stort stenfundament som bär upp järnvägsbron som cyklisterna cyklade under.

Då var alla problem lösta och med hjälp av en annan i publiken som erbjöd sina modelltjänster för att jag skulle få testa ljuset så var det bara att invänta första cyklist. Då uppstod precis tre andra problem som aldrig kunde lösas.
1. Tid från att jag upptäckte cyklisten tills avtryck var nog under halvsekunden, tack 7D för snabb autofokus!
2. Blixten var tvungen att ladda om sig mellan varje bild så i en klunga kunde man bara fota en cyklist vilket är anledningen till att så många saknas på bild.
3. Om man kombinerar 1+2 så blev tiden för upptäcka klunga, bestämma vilken cyklist att fota, fokusera och trycka av ännu kortare. Ville ju såklart prioritera TYR-cyklister.

Fotade även en del vid start/målområdet.

no images were found

One thought on “Metsorundan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *