Så in i vassen

utmaningen201200082

Ett problem när man fotograferar och ett föremål kommer mellan kameran och det man försöker fotografera är att kamerans autofokus riskerar att följa föremålet som är närmast. Ibland har man tur och kameran ignorerar föremålet och på vissa kameror kan känsligheten för detta ställas in men visst vore det bättre att kunna styra över detta helt själv?

Det är här fokus på tummen kommer in i bilden. På alla Canon och Nikon(de enklare med begränsning) kan man välja att koppla bort fokus från avtrycket och istället ha autofokus på en knapp under tummen markerad AF-ON eller *. Man trycker helt enkelt in tummen så fort man har fri sikt genom vassen. Det kräver lite vana för att trycka in och ut tummen när man har fri sikt över fokuspunkten, samtidigt som en annan del av hjärnan skall trycka ned avtryckaren när man har bra komposition och fri sikt till ansiktet på kanotisten. När man väl vant sig så är det totalt överlägset.. tycker jag! =) Även i en situation som ovan är det ingen omöjlighet att få nära 100% träffsäkerhet i fokusering jämfört med samma situation fast utan vassen.

Får se om det blir fler “tips från coachen” inlägg närmaste veckan. Håller fortfarande på med att bygga om hårddiskarna (jisses vilken tid det tar att skyffla data) och vill inte förändra något på bilddiskarna under tiden. Blir till att återanvända bilder som redan finns uppladdade med andra ord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *