Recension: JYC wireless transmitter

Då det bara finns ett fåtal recesioner på nätet om “JYC wireless” transmitter när jag shoppade och ingen på svenska så får man väl helt enkelt skriva sig en egen.

JYC Wireless transmitter är en trådlös fjärrutlösare som finns för olika kameramodeller. Jag har modellen som passar Canons Semipro och högre kameror. Man kan bygga en egen adapter för att den skall passa exempelvis 550D. Tänkte försöka få ihop en sådan för att den skall passa sambons 550D. Om ni har kameror av båda typerna och tänker bygga en egen adapter är det viktigt att köpa modellen för dyrare kameror så man får med Canons speciella kontakt. Kontakten som passar i de enklare kameramodellerna går att köpa i elektronikhandeln (2,5mm plugg) vilket canons trehålskontakt inte gör.

Själva transmittern är av bra kinakvalité. Det är inget som glappar utan allt känns stabilt. Transmittern fungerar via radio vilket var ett krav när jag köpte den. Till skillnad mot de enklare som fungerar via IR och kräver att man riktar utlösaren rakt mot kameran fungerar en fjärrutlösare via radio oavsett om man riktar den mot kameran eller inte.

Allt kändes bra förutom att kontakten som skall in i kameran hade lite dålig passform men hålbilden är rätt så det är bara att pressa in, efter några försök passar den perfekt. Pris, strax över hundringen kan inte ses som annat än sjukt prisvärt.

Ni som läst föregående inlägg (http://mjonssonfoto.se/?p=889) har sett vad jag använt fjärrutlösaren till. Monterade kameran på stativ, stod över 50 meter bort. Högerhanden fotograferade med kameran jag höll i handen och vänsterhanden fotograferade med kameran som satt på stativet samtidigt som den skötte zoomen. Sprang sedan iväg ut på isen samtidigt som jag hade stoppat utlösaren i benfickan. Nu var jag över 100 meter från kameran samtidigt som jag la mig på fjärrutlösaren och den fungerade fortfarande utan problem. Mängder med slaskbilder tagna av en klämd utlösare mellan mitt lår och isen.

Hade dock provat den en gång innan. Försökte få till lite häftiga bilder när jag leker med hunden men då funkade den lite sisådär. Väldigt slumpmässig funktion utom på nära håll. Blev hemfärd för batteribyte och den verkade då funka i vardagsrummet iallafall. Med tanke på den bra funktionen på Hovfjället får man nog dra slutsatsen att det var de medföljande batterierna som spökade.

Med tanke på priset kan jag inte göra annat än rekommendera den till alla som behöver en trådlös fjärrutlösare. Räckvidden är 100 meter precis som utlovats och den funkar helt enkelt. Enda nackdelen är väl isåfall att den kräver litiumbatterier istället för LR3 eller R6 som finns på varje mack. Alla kameragrejer borde ta R6 i.o.m. att man ändå har ett gäng laddbara sådana till blixten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *