Kursverksamhet Medborgarskolan

Sedan 2006 har jag hållit nybörjarkurser i fotografi genom Medborgarskolan, Karlstad. Systemkamerorna finns snart i varje hem men tyvärr stannar alltför många av dem i autoläget och man går miste om en stor del av kamerans potential.

Om ni är intresserade av att lära er hur allt hänger ihop med bländare, slutare och mycket mer, surfa in på medborgarskolans hemsida och se när nästa kurs i fotografi går. Finns det inget tillfälle som passar eller är det bara något speciellt ni söker och inte en komplett kurs? Släng istället ett öga under privatkurser istället.

Kurserna på medborgarskolan är på fem tillfällen alternativt en helg och innehållet anpassas såklart efter gruppen men i grova drag ser det ut såhär:

  1. Hur kameran fungerar – Bländare/slutare/ISO, brännvidd. När är vad relevant och vi diskuterar en strategi för att ta bilder.
  2. Ljusmätning och korrigering för kamerans fel – oftast vill man inte bestämma alla parametrar utan man bestämmer det viktigaste och överlåter resterande beslut till kameran. Tyvärr kan kameran göra fel och vi lär oss hur vi får kameran att (förhoppningsvis) göra rätt.
  3. Ljus, vad skall man tänka på när det gäller ljus? Kanske det allra viktigaste att tänka på när det gäller fotografering så fort man kommit förbi kamerans grunder.
  4. Blixt – vi lär oss lite grundläggande grejer om hur man använder kamerans inbyggda blixt. Vi har också praktiskt fotande för att testa blixten och allt vi gått igenom på tillfälle 1, 2 och 3,
  5. Genomgång av hemläxa, oftast fotografering på ett tema där fotografen tänkt till vad gäller ljus. Bilddiskussion samt lite smått och gott som vi glömt längs vägen.

Observera att kurserna inte syftar till att gå igenom var man hittar en viss funktion på en viss kamera.

One thought on “Kursverksamhet Medborgarskolan

  1. Jag har själv gått denna kurs och kan rekomendera denna starkt.
    Den har lärt mig att välja strategi för den bild man vill få fram samt hur man gör inställningar efter detta.
    Tror ingen av mina “kurs kamrater” var missnöjda med denna kurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *